Jaką stawką VAT należy opodatkować dania sprzedawane przez placówki gastronomiczne?
Podatnicy prowadzący różnego rodzaju placówki gastronomiczne często mają problem z określeniem prawidłowej stawki VAT dla oferowanych dań i posiłków. Wydana w dniu 24 czerwca 2016 r. interpretacja ogólna Ministra Finansów (nr PT1.050.3.2016.156) najprawdopodobniej rozwiąże wiele wątpliwości podatników związanych z określeniem prawidłowej stawki.
Minister wskazał, iż dla określenia prawidłowej stawki podatku, jaka ma zastosowanie przy sprzedaży dań i posiłków, placówki gastronomiczne powinny dokonać prawidłowego ich zakwalifikowania według klasyfikacji PKWiU. Aby uznać czy oferowany klientom produkt będzie mógł skorzystać ze stawki VAT w wysokości 5% (dla PKWiU 10.85), bądź ze stawki w wysokości 8% (dla PKWiU 56) istotne jest ustalenie, czy produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też są to dania nieprzeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.
Zdaniem Ministra jedynie produkty, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, takie jak dania zamrożone, pakowane próżniowo bądź etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż powinny korzystać z opodatkowania stawką VAT w wysokości 5%. W konsekwencji, dania oraz posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne powinny zostać opodatkowane stawką 8%.
Minister wskazał, iż na dokonanie prawidłowej klasyfikacji PKWiU nie ma wpływu: rodzaj obiektu serwującego posiłki, udostępnianie klientom stolików oraz krzeseł, przeznaczenie produktów do spożycia na miejscu czy na wynos oraz fakt udostępniania produktów osobno bądź w zestawach.
Podsumowując:
- stawka VAT w wysokości 5% jest możliwa do zastosowania tylko do produktów gotowych, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia (takich jak dania zamrożone bądź pakowane próżniowo), z kolei
- stawka VAT w wysokości 8% ma zastosowanie wobec dań i posiłków przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji, sprzedawanych przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne.
W przypadku, gdyby byli Państwo zainteresowani uzyskaniem szerszych informacji dotyczących powyżej kwestii uprzejmie prosimy o kontakt.