UZYSKAJ BEZPŁATNY DOSTĘP DO
Otrzymuj nasze artykuły, opinie, porady, aktualności branżowe, aktualności ze stron lokalnych, ebooki, informacje o najnowszych wydarzeniach i jeszcze więcej, bezpośrednio na swoją skrzynkę pocztową.
Sprawdź sekcję Newsroom i zobacz co zawiera!
Prześlemy Ci tylko istotne informacje, które naszym zdaniem mogą Cię zainteresować i będziemy traktować Twoje dane osobowe zgodnie z naszą polityką prywatności i oświadczeniem RODO.
Nie możesz zasubskrybować? Wypróbuj tę stronę.
Pod koniec sierpnia 2018 roku firma Accace Polska nawiązała współpracę z Fundacją Bank Żywności SOS w Warszawie. Chcemy wspierać fundację w jej bieżącej działalności, wykorzystując wiedzę, doświadczenie i kompetencje naszych ekspertów, tj. m.in. świadcząc nieodpłatne usługi doradztwa prawnego, oferując pomoc pracowników Accace przy cyklicznych akcjach zbiórki żywności, organizowanych już od 1996 roku. W tym roku Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się w dniach 30 listopad – 2 grudnia 2018 roku. Accace planuje w ramach wsparcia akcji pomoc przy sortowaniu żywności, zorganizowanie dodatkowo zbiórki wśród pracowników oraz sfinansowanie ze środków finansowych firmy zakupu żywności m.in produktów mlecznych, zbożowych, mięsnych, rybnych, owocowych, warzywnych, cukru, oleju.
Fundacja Bank Żywności SOS w Warszawie od 25 lat pomaga przywracać ludziom godność, przekazując żywność do 158 organizacji wspierających ludzi ubogich, bezdomnych, emerytów, których nie stać na kupno żywności – w Polsce w ubóstwie żyje ok. 2 mln ludzi.
Pełnowartościowa żywność z krótkim terminem ważności, pochodząca od producentów i z marketów, trafia do magazynu Banku Żywności. Codziennie z Banku wyjeżdża kilkanaście samochodów, dzięki czemu 56 tys. osób potrzebujących co miesiąc może otrzymać jedzenie. Dodatkowo fundacja organizuje zbiórki żywności w marketach. Zebrana żywność jest sortowana, a następnie trafia do organizacji współpracujących z Bankiem Żywności. Fundacja w ciągu roku ratuje przed zmarnowaniem blisko 3 mln kg żywności.
Nadprodukcja żywności stanowi globalny problem, który wiąże się z dużym obciążeniem dla środowiska naturalnego. Produkt spożywczy to produkcja, opakowanie, transport, energia i emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucona żywność to zmarnowane ogromne ilości wody i energii zużytej do jej produkcji, transport, przechowywanie i przygotowanie. W efekcie zmarnowana żywność przyczynia się do nadmiernej emisji gazów cieplarnianych. Wyprodukowanie 1 tony żywności powoduje emisję szkodliwych gazów w ilości 4,2 tony. Zalegająca, niespożyta żywność emituje gazy cieplarniane do atmosfery, co w efekcie przyczynia się do globalnego ocieplenia, a w dalszej kolejności prowadzi do nieodwracalnych, negatywnych zmian klimatycznych.
Będąc świadomym tych wszystkich zagrożeń i problemów społecznych, serdecznie zachęcamy inne firmy do współpracy z Fundacją i przyłączania się do akcji m.in. „Fundatora Paczek”. Wspierając Fundację BZSOS mogą Państwo czynnie uczestniczyć w zapobieganiu marnowania żywności i zmniejszaniu niedożywienia osób ubogich, przyczynić się do zahamowania postępujących zmian klimatycznych. Jednocześnie realizując swoją strategię CSR, mogą kreować Państwo wizerunek firmy społecznie zaangażowanej, promującej dobre praktyki.
Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu Fundacją, która mieści się przy ul. Bodycha 97, w Regułach (okolice Warszawy). Więcej informacji mogą Państwo znaleźć na stronie internetowej Fundacji BZSOS.