UZYSKAJ BEZPŁATNY DOSTĘP DO
Otrzymuj nasze artykuły, opinie, porady, aktualności branżowe, aktualności ze stron lokalnych, ebooki, informacje o najnowszych wydarzeniach i jeszcze więcej, bezpośrednio na swoją skrzynkę pocztową.
Sprawdź sekcję Newsroom i zobacz co zawiera!
Prześlemy Ci tylko istotne informacje, które naszym zdaniem mogą Cię zainteresować i będziemy traktować Twoje dane osobowe zgodnie z naszą polityką prywatności i oświadczeniem RODO.
Nie możesz zasubskrybować? Wypróbuj tę stronę.
W ubiegłym tygodniu wszyscy nasi pracownicy mieli przyjemność wzięcia udziału w Warsztatach#niemarnuję. Warsztaty poprowadziła Fundacja Bank Żywności w Warszawie, ratująca żywność przed marnowaniem. Fundacja nie tylko zbiera, magazynuje, przekazuje dalej nadwyżki żywności, ale również zajmuje się edukacją naszego społeczeństwa.
Celem warsztatu było uświadomienie sobie codziennych nawyków dotyczących jedzenia. Warsztaty dostarczyły nam dużo wiedzy, którą z powodzeniem wykorzystamy. Szukaliśmy odpowiedzi m.in na pytania:
JAK NIE MARNOWAĆ jedzenia?
JAKI RODZAJ ŻYWNOŚCI marnujemy najczęściej?
DLACZEGO marnujemy żywność?
JAK przechowywać żywność w lodówce?
JAK oszczędzić pieniądze, lepiej organizując nasze codzienne życie (przygotowanie listy artykułów spożywczych, planowanie menu przed zakupami w supermarkecie, dzielenie się jedzeniem, odpowiednia segregacja).
Każdego roku na świecie ludzie wyrzucają 1 miliard ton żywności, a 1 tona żywności to emisja do atmosfery 4,2 ton Co2. To co nas zaskoczyło najbardziej na warsztatach to informacja, że 1 wyrzucona kanapka z żółtym serem to 90 litrów zmarnowanej wody potrzebnej do produkcji, co daje pełną wody wannę. W Polsce przeciętna osoba marnuje 250 kg żywności rocznie (to śmieci zarówno komunalne, jak i wyrzucane indywidualnie). Tylko w naszych gospodarstwach domowych produkujemy 53% śmieci (ponad 1000 g na tydzień).
Wnioski niektórych naszych kolegów były bardzo zaskakujące. Na warsztatach wyłonili się mistrzowie niemarnowania żywności – mniej niż 100 g tygodniowo, ale i Ci którzy policzyli, że za 5000 PLN rocznie jakie marnują na wyrzuconą żywność, spokojnie mogliby wykupić sobie jakaś przyjemną wycieczkę egzotyczną.
CO ROBIĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ JEDZENIA:
SPRAWDZIĆ – codziennie przez jeden tydzień notować, co wyrzucamy do śmieci (oszacować wagę) np. przeterminowany jogurt, nieświeży chleb, zwiędłe warzywa …
PAMIĘTAĆ O DOBREJ ORGANIZACJI – układaniu w odpowiedni sposób jedzenia w lodówce. Najcieplej jest na górnej półce i tam znajdzie się jedzenie przetworzone, na środkowej gdzie jest najchłodniej układaj nabiał, na dolnej mięso, ryby, w dolnych szufladach układaj warzywa, owoce, ale pamiętaj, że np. pomidor, ogórek, cukinia, niektóre owoce powinny być trzymane poza lodówką.
ZAWSZE PLANOWAĆ – przed zakupami sprawdzać, co mamy w lodówce, szafkach. Zaplanować sobie śniadanie, obiad, kolację z tych produktów, które mamy w domu. Zrobić listę czego nam brakuje do przygotowania tych dań i dopiero wtedy kupować.
Jeśli mamy za dużo – PODZIELMY SIĘ.